Όλοι είμαστε φωτογράφοι, έχουμε πάντα μαζί μας μια φωτογραφική μηχανή και απαθανατίζουμε πάντα τις στιγμές γύρω μας. Δεν υπάρχουν καλές ή κακές φωτογραφίες, υπάρχουν απλώς φωτογραφίες που αντικατοπτρίζουν τα ενδιαφέροντά μας, το στυλ μας, την προσωπικότητά μας, το περιβάλλον μας.

Οι φωτογραφίες έχουν γίνει όλο και πιο αυθόρμητες - είναι εντάξει να έχουμε κλειστά μάτια, στραβά στόματα, κομμένα κεφάλια, ανθρώπους έξω από το κάδρο περισσότερο από ποτέ... οι φωτογραφίες έγιναν από πολύ επίσημες σε διασκεδαστικές/φωτεινές/απαθανατίζουν τη στιγμή... ακόμα και οι επίσημες φωτογραφίες, όπως οι γαμήλιες, έχουν μετατραπεί σε πιο πολύ story telling.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να κάνετε αυτές τις στιγμές ακόμα καλύτερες.

Αναζητήστε το καλύτερο φως.

Αναζητήστε το καλύτερο φως.

Ο φωτισμός είναι σημαντικός στη φωτογραφία επειδή μπορεί να καθορίσει τη διάθεση και τον τόνο της φωτογραφίας.

Μπορεί να είναι δραματικός ή διακριτικός όπως εσείς επιλέγετε και να προσθέσει ζεστασιά ή βάθος. Ακολουθούν ορισμένες ιδέες για το πώς μπορείτε να πειραματιστείτε με τον φωτισμό στις φωτογραφίες σας.

Πηγές φωτός

 • Φωτογραφίστε τη χρυσή ώρα (ανατολή και δύση του ήλιου) για πιο κινηματογραφικό, δραματικό φωτισμό.
 • Για πιο απαλό, πιο διάχυτο φως με λιγότερες σκιές, φωτογραφίστε σε μια ομιχλώδη, συννεφιασμένη ή συννεφιασμένη μέρα. Το επίπεδο, ευρύ φως που δεν είναι πολύ φωτεινό βοηθάει να διατηρήσετε το θέμα σας στο επίκεντρο.
 • Δώστε ίση σημασία στο φωτισμό και το θέμα στις φωτογραφίες σας με μια πιο στενή πηγή φωτός, όπως το φως που μπαίνει από το παράθυρο.
 Πηγές φωτός
 Κατεύθυνση του φωτός

Κατεύθυνση του φωτός

Υπάρχουν τρεις κύριες κατευθύνσεις του φωτός:

 • Το φως πίσω από το θέμα σας προσθέτει μια αιθέρια ατμόσφαιρα.
 • Φως πίσω σας καθώς ο φωτογράφος προβάλλει το θέμα.
 • Το φως που μπαίνει από τα πλάγια επιτρέπει χώρο για παιχνίδι με τις σκιές.

Πειραματιστείτε με διαφορετικές κατευθύνσεις φωτισμού- διαφορετικές καταστάσεις και θέματα έχουν διαφορετικές ανάγκες φωτισμού.

Φυσικό φως ή φλας

 • Για απαλές, φυσιολατρικές φωτογραφίες, επιλέξτε φυσικό φως έξω ή κοντά σε ένα παράθυρο.
 • Χρησιμοποιήστε φλας έξω με το φως της ημέρας για έναν διακριτικό τρόπο να κάνετε τα θέματά σας να ξεχωρίζουν.
 • Χρησιμοποιήστε φλας σε χαμηλό φωτισμό για μια δραματική, φωτορεπορτερνιστική εμφάνιση.
 Φυσικό φως ή φλας

composition

Δημιουργήστε μια μοναδική σύνθεση.

The composition of a photo is how you choose to organize your objects and subjects in frame. You can add visual Η σύνθεση μιας φωτογραφίας είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγετε να οργανώσετε τα αντικείμενα και τα θέματά σας στο κάδρο. Μπορείτε να προσθέσετε οπτικό ενδιαφέρον σε οποιαδήποτε φωτογραφία παίζοντας με τη διάταξη κάθε στοιχείου με μερικές συμβουλές που ακολουθούν.

 • Λάβετε υπόψη σας το φόντο. Ένα ακατάστατο φόντο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή και να αφαιρέσει την προσοχή από το θέμα σας.
 • Πλαισιώστε τη λήψη σας με αψίδες, πόρτες, κλαδιά δέντρων και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για να προσθέσετε οπτική ελκυστικότητα.
 • Πειραματιστείτε με διαφορετικές προοπτικές: κατεβείτε χαμηλά στο έδαφος ή φωτογραφίστε από ψηλά.
 • Κατευθύνετε το βλέμμα του θεατή σε ένα συγκεκριμένο σημείο με κατευθυντήριες γραμμές στη φωτογραφία σας.
 • Ακολουθήστε τον κανόνα των τρίτων - χρησιμοποιήστε το πλέγμα της φωτογραφικής σας μηχανής για να βοηθήσετε στην τοποθέτηση των θεμάτων στα τρίτα του κάδρου.
 • Βεβαιωθείτε ότι η φωτογραφία σας είναι ισορροπημένη και δώστε προσοχή στη συμμετρία στο χώρο σας.

Βρείτε την εστίασή σας.

Η εστίαση της φωτογραφίας σας δείχνει στον θεατή τι είναι σημαντικό μέσα στο κάδρο με την ευκρίνεια και την αντίθεση. Αυτό εξαρτάται πρωτίστως από τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να εκτελέσετε το δημιουργικό σας όραμα σε κάθε κατάσταση και θα πρέπει να είναι προσεκτικά επεξεργασμένο πριν από το κτύπημα του κλείστρου.

 • Καθαρίζετε τακτικά το φακό σας με ένα μαλακό πανί για ευκρινείς, καθαρές φωτογραφίες.
 • Όταν τραβάτε φωτογραφίες με κινητή συσκευή, πατήστε αυτό που θέλετε να είναι εστιασμένο.
 • Πειραματιστείτε με το βάθος πεδίου θολώνοντας το φόντο πίσω από το θέμα σας για μια πιο καλλιτεχνική εμφάνιση.
 • Δείξτε κίνηση μέσω της εστίασης- παγώστε μια στιγμή στο χρόνο ή αποτυπώστε το θέμα σας σε κίνηση.
 • Οι φωτογραφίες που δεν έχουν τέλεια εστίαση μπορεί να είναι όμορφες και να διαθέτουν ενδιαφέρουσα υφή.

find your focus

print

Εκτυπώστε την προοπτική σας.

Κρατήστε όλες τις φωτογραφίες που έχετε τραβήξει ως υπενθύμιση όλων των συμβουλών και των κόλπων φωτογραφίας που έχετε μάθει και χρησιμοποιήστε τις για να βελτιώσετε την τέχνη σας.

Κάντε τις στιγμές να διαρκέσουν

Από όμορφες φωτογραφίες τοπίου μέχρι πορτραίτα των ανθρώπων που αγαπάτε, εκτυπώστε και αποθηκεύστε τις όλες με ευέλικτα μεγέθη εκτύπωσης, όπως τετράγωνες εκτυπώσεις, αφίσες, μίνι εκτυπώσεις και άλλα. Φέρτε τις φωτογραφίες που βγάζετε στο σπίτι. Είτε δημιουργείτε κούπες φωτογραφιών και προσαρμοσμένα μαγνητάκια για την κουζίνα είτε καμβάδες και πάνελ φωτογραφιών για το υπνοδωμάτιό σας, προσαρμόστε κάθε δωμάτιο με προσαρμοσμένη διακόσμηση με τις φωτογραφίες σας.